Veelgestelde vragen (FAQ)

 De locatie van de rookmelders moeten worden aangebracht in de route binnen uw woning naar de voordeur van uw woning. Denk hierbij aan de hal, waar alle ruimtes naartoe leiden. Het is niet verplicht om rookmelders aan te brengen in de route van uw voordeur naar de uitgang van het woongebouw. Zorg dat de rookmelders op de kortste vluchtweg geplaatst worden. Bij een zolder of kelder dient minimaal 1 rookmelder geplaatst te worden.     

 

 

 

 

Alle woningen moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders: Zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) en kamerwoningen moeten op elke verdieping (bouwlaag) uitgerust moet zijn met minstens één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke (studenten)kamer uitgerust zijn met een rookmelder. 

Om een rookmelder zo efficiënt mogelijk te laten werken, is het plafond de beste plek om deze te monteren. Het doel van een rookmelder is ook om je zo snel mogelijk te waarschuwen. 

Vanaf juli 2022 zijn verhuurders/eigenaren verplicht om alle woningen te voorzien van rookmelders.  

De NEN 2555 veiligheidsnorm stelt eisen aan een rookmelder waardoor maximale veiligheid wordt gewaarborgd. Een rookmelder die voldoet aan de norm wordt aangesloten op het lichtnet, heeft een back-up batterij, heeft een optische sensor en moet koppelbaar zijn. (Dit geldt alleen voor woningen die gebouwd zijn na 2013).  

Woningen die voor 2013 gebouwd zijn mogen rookmelders hebben die alleen op batterij werken. Bij deze woningen is het niet verplicht om rookmelders te koppelen. Het is ook niet verplicht om de rookmelders aan te sluiten op het elektranetwerk. 

Volgens de wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo zijn het EN 14604 certificaat en het NBN certificaat verplicht. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. 

U kunt vragen stellen over uw bestelling door te mailen naar: [email protected] 

U heeft bij elke bestelling 30 dagen bedenktijd. Als u zich bedenkt, kunt u kosteloos binnen 30 dagen retourneren.