De Rookmelders

Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022

Hey, jij daar. Kijk eens naar je plafond. Heb jij al een rookmelder hangen? Niet?! Dat wordt dan eens hoog tijd.

Er is een nieuwe wetswijziging doorgevoerd die stelt dat vanaf 1 juli 2022 het verplicht is om een rookmelder te hebben. Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht bij nieuwbouwwoningen. Echter, het wordt nu ook verplicht voor de bestaande bouw. Dit geldt ook wanneer je in een huurhuis woont. Lees dit artikel aandachtig door, zodat je weet wie verantwoordelijk is, wat de gevolgen zijn wanneer je geen rookmelder hebt en wat de brandweer adviseert. Want zeg nou eerlijk! Jij zit niet te wachten op brand in je huis wanneer je niet thuis bent of aan het slapen bent. Wij van De Rookmelders hebben de beste verplichte rookmelders voor je uitgezocht, zodat je met een gerust hart kunt slapen, de deur uit kunt gaan of op vakantie kan gaan.

Wie is verantwoordelijk voor het plaatsen van een rookmelder?

Wanneer je huurder bent en in een huurhuis woont, dient de verhuurder van het huis ervoor te zorgen om minimaal één en in sommige gevallen meerdere rookmelders in je huis te plaatsen. Doet je verhuurder dit niet, neem dan contact met hem op. 

Wat belangrijk is om te weten, is dat jij als huurder zelf de batterij dient te vervangen. Het is dus verstandig om eens in de zes maanden je rookmelder te testen. Let op! Wanneer je rookmelder geen batterij heeft, dient de verhuurder de rookmelder te vervangen tot een verplicht model. 

Het fijne is dat wij verplichte rookmelders en verplichte brandmelders aanbieden met een lithium batterij. Het voordeel van deze lithium batterij is dat ze een levensduur hebben van 10 jaar en deze batterij kan niet worden verwijderd door de gebruiker. Wanneer je zelf eigenaar bent van een woning ligt de verantwoordelijkheid uiteraard bij jezelf. 

Wat zijn de gevolgen als ik geen rookmelder heb?

Degene die vanaf 1 juli 2022 geen brandmelder hebben kunnen hier een boete voor krijgen van de gemeente. Het is enorm gevaarlijk voor de bewoners, om deze reden handhaaft de gemeente hier streng op. Het is voorlopig onduidelijk hoe de gemeente hier op gaat handhaven, maar het zal in de toekomst zeker een probleem gaan opleveren, wanneer er niet aan deze eis voldaan zou worden en vervolgens brand uitbreekt met alle gevolgen van dien.  

Wat adviseert de brandweer?

De brandweer adviseert het volgende: 

– Hang rookmelders in ieder geval in de hal en op de overloop tegen het plafond op.

– Dit betekent dat in elke woning minimaal 2 rookmelders geplaatst moeten worden. 

– Het is nog beter om rookmelders in alle slaapkamers en de woonkamer te plaatsen. 

– Hang de verplichte rookmelder minimaal vijftig centimeter van de muur of hoek af.

De beste verplichte rookmelders

Bij bouwmarkten en webshops worden talloze rookmelders aangeboden met wisselende kwaliteiten en kosten. Dit leidt tot frustratie bij klanten, want die zien de bomen niet meer door het bos. Het voordeel van De Rookmelders is dat wij het zoekwerk al voor je gedaan hebben. Wij bieden zowel losse, als koppelbare rookmelders aan op onze website. Koppelbare rookmelders kan je aan elkaar linken, zodat alle rookmelders afgaan als er brand is in het huis. Er komen twee merken rookmelders als beste uit de test:

Sentek rookmelders, voor €16,53 per stuk.

Fito rookmelders, voor €16,53 

–  Fito Koppelbare rookmelders, voor €37,15 per stuk.

Wij willen dat jij je comfortabel voelt in het huis en dat kun je het beste doen met de rookmelders van de De Rookmelders. Mocht je vragen hebben of advies willen, dan helpen wij je graag persoonlijk of stuur een mailtje naar [email protected]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin